Eko okusi Slovenije 

Namen projekta je vzpostaviti novo partnerstvo v obliki sodelovanja med Lokalnimi akcijskimi skupinami ter skozi povezovanje, promocijo, izobraževanje povečati prepoznavnost ekoloških surovin ter na podlagi posodobitve in krepitve prepoznavnosti ekoloških kmetij ustvariti novo gastronomsko ponudbo in ponudbo ekoloških izdelkov. 


Cilji:

- povečati potrošnjo lokalnik ekoloških surovin, dvigniti njihovo dodano vrednost in razviti vrhunske kulinarične jedi iz ekoloških surovin, ki omogočajo povezovanje in aktivacijo deležnikov na področju ekološkega kmetovanja, vrhunske kulinarike, turističnih ponudnikov in gastronomskega turizma,

- podpreti obstoječe lokalne ekološke kmetije in vrhunske kuharje, katere je Covid situacija tudi najbolj prizadela in s tehnološkimi nadgradnjami povečati dodano vrednost izdelkom ter tako izboljšati ekonomski položaj in potencial zaposlovanja ter podjetništva s ciljem ustvarjanja novih zelenih delovnih mest,

- skrajšati dobavne verige, povečati atraktivnost ekološkega kmetovanja,

- vključiti mlade k ogledu ekoloških kmetij in pri svoranju novih kulinaričnih krožnikov ter na ta način omogočiti prenos znanja in kompetenc ter spodbuditi mlade, da se odločajo za poklic kmeta ali kuharja,

- razviti skupno ponudbo Eko okusov Slovenije, s katero bomo pripomogli k prepoznavnosti slovenskih jedi iz ekoloških surovin, kulinaričnih dogodkov posameznih območij ter promociji Okusov Slovenije.


Pričakovani rezultati:

- novo partnerstvo,

- nove podjetniške ideje in nova gastronomska ponudba,

- nabor ekoloških kmetij, ponudnikov z eko certifikatom, vrhunskih kuharjev,

- razvite kulinarične jedi, v katerih prevladujejo eko surovine,

- posodobite na eko kmetijah,

- študija glede trženja ekoloških živil, nove tržne poti, nove sklenjene pogodbe za prodajo,

- novi produkti, asortimani iz ekoloških izdelkov, kulinarično turističnih produktov in integralnih produktov,

- nove atrakcije, ki bodo nudile eko kulinarični krožnik,

- urejeni eko kotički, digitalne točke,

- izobraževanja, delavnice, kulinarični dogodki, kolesarske ture, ogledi dobrih praks, pritegnitev mladih na izobraževanja, pritegnitev novinarjev, predstavnikov STO, LAS, Ministrstev RS, AKTRP, lokalnih skupnosti,

- publikacija EKO Okusi Slovenije, brošura s predstavitvijo kmetov in restavracij, promocijske objave o projektu,

- digitalizirani eko izdelki,

- ozaveščevalni dogodki o ekoloških surovinah. 




Spletna stran Evropske komisije: https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm

Spletna stran Programa razvoja podeželja: https://www.program-podezelja.si/


Javni razpis: 6. Javni razpis za podukrep 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine